dinsdag 11 oktober 2011

Mensen in Kortrijk - Korte voorstelling - Wies Callens


Naam, korte voorstelling

Mijn naam is Wies Callens, 32 jaar, getrouwd met Tine en papa van Ada en Rien, en ik woon in Gent.
Ik ben sinds 1 september directeur van De Kreun.

Wat is je allergrootste passie: 
Muziek in al zijn vormen en genres

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
1Q84 deel 2 van Murakami

Welke karaktereigenschap bezit de m/v van je dromen zeker niet?
Humorloos en egoïstisch

Eet je graag augurken?
Zeker in een lekkere steak tartaar...

Welke film had je liever nooit gezien?
Scream

Wat is je favoriete plekje in Kortrijk?
De Kreun natuurlijk...

Als je 1 dag lang iemand anders zou kunnen zijn, wie zou je dan kiezen?
John Zorn

Aan welke zonde durf je je wel eens schuldig te maken? 
Gulzigheid, misschien ook luiheid als is luidheid misschien eerder een must soms dan een zonde...

Wat wil je zeker nog eens doen in je leven?
Een opera regisseren 

donderdag 30 juni 2011

Mensen uit Kortrijk - Korte voorstelling - Felix De Clerck


Naam, korte voorstelling
Felix De Clerck, 27j, samenwonend met Bieke (en Castro, mijn trouwe viervoeter) in Zwevegem
Ik werk als coördinator van de vzw AIR Antwerpen, een internationale kunstenaarsresidentie.

Wat is jouw allergrootste passie?
Kunst zien voelen ruiken en reizen.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Murakami, 1q84, deel 3

Welke karaktereigenschap bezit de m/v van je dromen zeker niet?
Gierig, humorloos en passief

Eet je graag augurken?
Op mijnen bicky wel ja

Welke film had je liever nooit gezien?

Mijn geboorte-film ;)

Wat is je favoriete plekje in Kortrijk?

De vlasmarkt en de leieboorden

Als je 1 dag lang iemand anders zou kunnen zijn, wie zou je dan kiezen?
Barack Obama.

Aan welke zonde durf je je wel eens schuldig te maken?
Gulzigheid en luiheid. Meestal volgt de luiheid na de gulzigheid.

Wat wil je zeker nog eens doen in je leven?
Vanuit de ruimte de wereld zien.

dinsdag 21 juni 2011

Wistjedatjes

Voor al wie het voorbije half jaar op Mars (of op een andere plaats buiten Kortrijk) gezeten heeft…: De Wist Je Datjes
  • Omer rules! De verkoop van het bellegemse bier schoot de laatste maanden meer dan een beetje de hoogte in. Oorzaak: Bierkenner Ray Coces zei op canvas dat omer het beste blonde bier is dat hij ooit heeft gedronken. Eat this, Petrus!
  • Hoera! Onze stad heeft een nieuwe deken! Priester Geert Mourlion volgt de betreurde Marc Ghesquière op. Deze laatste stuurde eerder dit jaar zijn eigen ziel terug naar de heer (of hoe verwoord je dat in die termen?).
  • In Parijs wordt op straat wel eens door pussies met molotovcocktails naar de politie gehooid. Bij ons gaat het er net ietsje harder aan toe: in februari werd in het gerechtsgebouw een molotovcocktail tegen de deur van de rechtbankvoorzitter gehooid. Toch net ietsje meer, niet?
  • Het Sint Niklaas instituut is door radiozender MNM genomineerd in de wedstrijd strafste school 2011. Benieuwd of ze ook in de finale de concurrentie weten te kloppen! Dat zou eh… straf zijn! En straf zijn ze, want ze hebben gewonnen!
  • Knoxville, Tennessee; Kansas city, Missouri; Kingston, Otario en Kortrijk, België: 5 steden met dezelfde bijnaam: K town.
  • In Nederland is er zelfs een band die K-town heet. Het is weliswaar niet aangeraden muziek van dit gezelschap op te gaan zoeken.
  • Wie tot in de oneindigheid kan genieten van bruinbakken op een strandstoel hoeft deze zomer niet naar Oostende of Blankenberge. In juli en augustus kan je gewoon in het budapark naar het strand.

    Door : Brecht Goethals

donderdag 12 mei 2011

Mensen uit Kortrijk - Diepte interview - GOOSE

Dat we in Kortrijk heel wat muziekaal talent hebben, dat wisten we al. Dat we ook groepen hebben die zo stilaan de wereld veroveren, daar mogen we toch nog eens extra aandacht aan besteden.
Niet iedereen herkent hun gezichten in het Kortrijkse straatbeeld, maar iedereen herkent hun muziek op de radio. De vier jongens van Goose hebben sinds oktober hun nieuwe plaat ‘Synrise’ uit, een waardige opvolger voor ‘Bring it on’.
Jeuk interviewde Mickael Karkousse (zang en synthesizer) over Kortrijk als muziekstad.
Het duurde even voor we het konden publiceren, maar hier is het dan.
Jeuk: “Hoe was jullie weekend AB? “
Mickael: “Goed, het was eigenlijk onze eerste echte zaalshow. We zijn eerder gewoon om voor festivals en clubs korte en krachtige sets te brengen. Een zaalshow is toch wel een stuk anders. We hebben dat lang uitgesteld, maar onze nieuwe cd leent zich echt wel tot zo’n langere show.  ‘Synrise’ is een heel stuk breder dan de vorige en bevat ook wat intiemere momenten. We hebben dan dit weekend ook onze cd integraal gespeeld. En het publiek was zeker en vast enthousiast. Het was ook een heel actief en present publiek, die ook kwam voor de ervaring. Want een zaalshow is ook meer dan zomaar een optreden, het gaat om de ervaring die je meemaakt die avond. Ja, we vonden het een geslaagd weekendje AB.”

Jeuk: “Wat is het ‘geschifste’ cadeau dat jullie ooit van een fan hebben gekregen.”
Mickael: “Ik krijg niet veel cadeaus eigenlijk…(denk na)…Veel katers, dat krijg ik het meest van fans. Maar eigenlijk wordt ik ook niet zoveel herkent op straat. Bert en Dave worden sneller herkent. Die kom je ook meer tegen hier en daar. Tom en ik kom je minder tegen, dus ik denk dat dat het verschil maakt.”

Jeuk: “Dus jullie hebben niet snel last van opdringerige fans als jullie door ‘het straatje’ wandelen.”
Mickael: “Nee eigenlijk niet, geen idee hoe dat komt. De mensen zijn ons hier gewoon denk ik en laten ons gerust. 
Misschien is dat een eigenschap van Kortrijkzanen, met hun voeten op de grond. En zo zijn wij ook wel, we stralen dat ook uit denk ik.” 

Jeuk: “Wat vinden jullie van de accommodatie in Kortrijk voor beginnende bands? Daarmee bedoel ik repetitieruimtes, gelegenheid voor een try-out, enz..”
Mickael: “Persoonlijk heb ik het altijd het tofste gevonden om bij iemand thuis te repeteren. Wij zijn begonnen in Bert zijn slaapkamer en dan bij zijn ouders thuis in de kelder. Pas daarna zijn we hier boven in Den Bras beland. En dat is eigenlijk wat gegroeid. Bert en Dave zaten samen met Peter in een AC/DC coverband Bonny en zo zijn wij hier op een dag met ons materiaal binnengewaaid en hier gebleven. 
Het moeilijkste aan aangeboden repetitieruimtes is dat je na elke avond al je materiaal telkens weer moet opruimen en meenemen. Ik vind dat persoonlijk niet echt motiverend als beginnende band. 
Wat ik vooral mis zijn de kleine optredentjes in de stad. Vroeger had je bijvoorbeeld de twee podia in het begijnhofpark waarop beginnende bands in duel gingen, of een podium voor beginnende bands op het schouwburgplein.  Band kregen de kans eens te spelen voor eigen publiek. hun vrienden, familie en kennissen stonden op de eerste rij.  En al staat daar dan maar 50 man, de bands gaan er echt voor. Bij ons was dat echt een goeie start. Maar nu zijn er echt heel wat minder vrije podia waarop band kunnen spelen. Dat mis ik echt. 
Nochtans geeft dat vaak de boost en is het een reden om nummers te schrijven. Ik weet nog dat we nog niet zo lang bestonden als band en we mochten spelen op ‘jong geweld’ op het schouwburgplein. We moesten dan nog snel 6 nummers maken, anders hadden we geen set (lacht). Maar door zo’n initiatieven wordt je gezien, bij het publiek maar ook bij organisatoren. Daarna mochten we gaan spelen in ‘De reflex’,  ‘Den trap’ en in ‘Het plectrum’. 
Maar dat moet echt vanuit de stad georganiseerd worden. De stad heeft een toegankelijk imago en geeft je een familiair gevoel. Voor jonge band is de stap om in een café te gaan spelen soms te groot, dus een vrij podium is echt wel ideaal. 
Algemeen vind ik dat er meer muziek aanwezig moet zijn in de stad, op pleinen, parken,enz..”

Jeuk: “De muziekscene in Kortrijk hangt vooral rond De Kreun en het Trackcafé. Sommigen vinden dit echter een nogal ‘elitair’ imago uitstralen? Terecht vind je?”
Mickael: “Wij merken dat niet echt. We kennen de mensen van de kreun ook wel goed en hebben een goeie samenwerking en support van hen. Nochtans zijn we niet de typische ‘kreungroep’. 
En eigenlijk vind ik het wel goed om een bepaald imago te hebben. Bij ons was het in het begin onze droom om enerzijds in ‘Den trap’ en anderzijds in ‘De kreun’ te spelen, toen nog in Bissegem. Daar spelen was echt een verdienste en een bewijs dat je goed bezig was. Ze hebben een bepaalde eis naar kwaliteit en dat vind ik wel positief. Maar onder dat niveau moet er plaats zijn om te spelen op pleinen, in de stad, voor iedereen.” 

Jeuk: “Welk advies zou je meegeven aan jonge muzikanten.”
Mickael: (Denkt na) Er zijn veel dingen…ik denk dat het belangrijkste is dat ze goed overeenkomen dus speel muziek met je vrienden…En repeteer veel!!


Jeuk: “Wat is je favoriete plek in Kortrijk?”
 
Mickael: “Mijn huis! (lacht)… maar anders het begijnhof. Het is er echt stil en ik vind dat echt een heel mysterieuze plek.  Vooral als kind is dat echt een andere stad in de stad. Eigenlijk een beetje zoals reizen in je eigen stad. De vernieuwingen aan de Leie vind ik ook heel geslaagd. Ik woon er vlak bij en vindt het echt leuk om er te wandelen en wat rond te kuieren. En het openlucht zwembad. Ik kom er nooit maar ik vind het toch een leuk stukje geschiedenis in de stad.” 

Jeuk: ”Wat is je favoriete restaurant in Kortrijk”
Mickael: “Met een Steak tartaar in de ‘cesar’ op de markt van Kortrijk kun je me altijd plezieren. Echt een aanrader!”

Jeuk: “Waarom blijven jullie in Kortrijk wonen, en bvb niet in London/Berlijn/Parijs...”
Mickael: “Het geeft vooral rust om hier te wonen. Alles is heel vertrouwd. We worden al zo veel geprikkeld door alles wat we doen en alle plaatsen waar we spelen dat we echt geen nood voelen om te verhuizen.” 

Jeuk: “Wat was een van de leukste plekken waar jullie ooit gespeeld hebben?” 
Mickael: “Oei, dat is een moeilijke…(denkt lang na) er zijn veel leuke plaatsen geweest eigenlijk. Maar van locatie denk ik dan toch het ‘Melt! Festival’ in Duitsland. Dat is een festival in een oude steengroeve vol immens grote kranen. Dat gaf echt een heel speciaal beeld, je had het gevoel dat je op een maanlandschap speelde. Echt een unieke locatie.” 

Jeuk: Wat zou je willen veranderen in Kortrijk?”
Mickael: “Algemeen? Dan zou ik eerst het stationsplein veranderen. Ik vind dat echt een lelijk plein, grijs, triest,… Misschien ook omdat we er elke dag op kijken. Het mag gerust wat grootser, met groen en een fontein. Gewoon wat meer uitstraling. Je moet als bezoeker in een nieuwe stad direct de indruk krijgen van “wow, kleurrijke stad!”. Nu krijg je echte een grijs en dof beeld als je van de trein stapt. Maar misschien zijn ze dat van plan, geen idee. 
En eigenlijk mag de stad op zich wel wat levendiger, meer kleur, meer muziek, meer ‘lawaai’, gewoon levendiger. Ze zouden van Kortrijk als designstad ook een muziekstad moeten maken. Beeld en muziek gaan toch mooi samen, niet?”


interview door Merel.

donderdag 21 april 2011

Opinie - Niet meer rondhangen in Kortrijk?


Vip…
What’s in a name….

Het rommelt nu al een tijdje in de onderbuik van onze stad.
Allerlei omschrijvingen en stempels steken hun kop.  We kunnen al een omschrijving maken van het probleem dat gaat van “terroriserende jongeren" tot hangjongeren tot ...

Het begon allemaal bij de problematiek van de fuiven in de pottelberg.  Daar kreeg men te maken met herrieschoppers die men systematisch toegang begon te weigeren.
Dit systeem wierp ook heel snel zijn vruchten af.  De amokmakers bleven weg en de Kortrijkse jeugd kon terug “veilig” verder fuiven.
Maar de vrees die de jeugdraad al had bij het eerste moment is uitgekomen.
Het probleem heeft zich gewoon verplaatst.  In plaats van te wachten tot het weekend om fuiven op z’n kop te zetten speelt het gekende verhaal zich nu af in onze binnenstad.

Terug zaten onze vrienden bij stad en politie met de handen in het haar.  Wat nu?
Welk modewoord of trend  kunnen we nu op deze jongeren gaan loslaten.
Het werd uiteindelijk VIP as in “Very Irritating Police.” 
Laten we die hangjongeren van hetzelfde doek een laken geven.  Irriteren en intimideren, lijkt voor hen een gepaste oplossing te zijn.
Men wil de stad volhangen met camera’s. Ontmoedigen heet dat dan.
Laten we ze maar wegdrijven uit het centrum, naar een volgende probleemzone, een kortrijkse gettowijk; een volgend nieuw modewoord?

Waarom gaan we telkens op zoek naar een repressief beleid?  Waar is het dialoog gebleven?  Waarom uit een ivoren toren regeren?  Zou men beter niet eens zijn of haar licht gaan opsteken bij de geviseerde jongeren?  Hoe komt het dat men zich gaat vervelen en toevlucht zoekt bij louche zaken?

Afgelopen maandag besloten we omwille van het mooie weer onze bestuursvergadering te houden in het Pradopark.  Daar waren veel jongeren aanwezig die het hielden op een partijtje voetbal op het veld.  Ze hielden elkaar bezig, ontmoeten elkaar… Mooi om te zien.
Een gemiste kans misschien voor de buurtwerkers om met deze jongeren een babbeltje te gaan slaan.   Hen positief te gaan benaderen.
Helaas konden we enkele mindere frisse figuren wat verderop waarnemen.  Die hadden wellicht heel wat mindere leuke iedereen bij het zien van dit zomers tafereel.  Die spraken de jongeren wel aan, wellicht met mindere leuke bijbedoelingen.

Waarom kan Kortrijk als bruisende stad het probleem niet aan de grond aanpakken.  Jongeren zijn op zoek naar een nuttige invulling van hun vrije tijd.  Waarom niet meer investeren in jongeren op een positieve manier in plaats van modewoorden te creeren.
Waarom kan men niet denken aan een lange termijn visie?

Een jonge levendige stad met respect voor iedereen die deelneemt aan het stadsleven.
Daar moet volgens ons op ingezet worden.

maandag 18 april 2011

Mensen uit Kortrijk -Korte voorstelling - Hannes Vanmeenen


Naam, korte voorstelling
Mijn naam is Hannes Vanmeenen, ben 29 jaar en woon in Gent.
Ik werk ondertussen zes jaar voor Team Jeugd Kortrijk en meer specifiek voor De Warande. Ik startte er ooit als speelpleinverantwoordelijke. De laatste jaren hou ik me vooral bezig met het project rond heraanleg van het domein tot een groene en avontuurlijke speelzone.

Wat is jouw allergrootste passie?
Heel veel van mijn vrije tijd besteed ik aan muziek en koken. Ik ga geregeld naar concerten en kan er enorm van genieten om uren in de keuken te staan en lekkere gerechten op tafel te zetten voor vrienden en familie.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Onlangs las  ik de biografie ‘Arno, een lach en een Traan’ van Gilles Deleux. Tijdens het pendelen tussen Gent en Kortrijk lees ik momenteel ‘Het diner’ van Herman Koch.

Welke karaktereigenschap bezit de m/v van je dromen zeker niet?
Eigenschappen zoals afhankelijk, kortzichtig en fan zijn van small talk staan beter niet in de gebruiksaanwijzing

Eet je graag augurken?
Zeer graag, vooral als ik zwanger ben. En liefst met een ‘kartje kilo’ raclette kaas erbij.

Welke film had je liever nooit gezien?
’Cutting Class’ met een jonge Brad Pitt. Zelf nooit uitgekeken en wel veel plezier aan beleefd door hem op te zetten voor vrienden als een ‘must see’ film. (Zelf ondertussen wat op mijn computer zitten prutsen en ongelovige blikken gepareerd met: ‘wacht nog even, sebiet wordt het écht goed’.)

Wat is je favoriete plekje in Kortrijk?
Overal waar je in een groene setting met een drankje en hapje in de hand kan genieten van de zon.

Als je 1 dag lang iemand anders zou kunnen zijn, wie zou je dan kiezen?

Ik zou gaan voor SOS Piet, en zelfmoord plegen

Aan welke zonde durf je je wel eens schuldig te maken?
Mensjes die ik heel graag heb op hun paard zetten

Wat wil je zeker nog eens doen in je leven?
Iets waar ik nu niet kan opkomen, maar ik zal het ongetwijfeld fantastisch vinden

vrijdag 4 maart 2011

Mensen uit Kortrijk - korte voorstelling - Ruben Benoit


Wie ben jij?
Ik ben Ruben. Ik heb een grote snor. Ik ben bezieler van bolwerk.

Wat is jouw allergrootste passie?
mijn madam & bolwerk

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Dat zijn er twee: 'De avonden' van Gerard Reeve en
'Theater. Handboek voor toneelmakers en toeschouwers' van H. Meert & E. Van Aerschot

Welke karaktereigenschap bezit de m/v van je dromen zeker niet?
egoïstisch en narrowminded

Eet je graag augurken?
la, liefst grote en zoetzure. Ik hou ook van komkommer.

Welke film had je liever nooit gezien?
Die zijn gelukkig al uit mijn geheugen verdwenen.

Wat is je favoriete plekje in Kortrijk?
De bankjes in de V-Tex tuin in de lentezon.

Als je 1 dag lang iemand anders zou kunnen zijn, wie zou je dan kiezen?
Miles Davis

Aan welke zonde durf je je wel eens schuldig te maken?
op zondag lang in bed blijven

Wat wil je zeker nog eens doen in je leven?
een nieuwe praline bedenken

woensdag 23 februari 2011

Mensen uit Kortrijk - een diepte-interview - Wim Christiaens

Wim Christiaens kun je met alle gemak als “bezige bij” bestempelen.  Overdag is hij de voorzitter van Cinéplace (cP*) in de Zwevegemsestraat.  Bij zonsondergang kan je hem dan weer terug vinden achter de draaitafel als DJ Dr. Green.  
Alsof dat nog niet genoeg is, helpt hij bij  het Rat Rock-festival, is hij de  muzikale ondersteuning bij de Back in Black-retro avonden en zet zijn schouders nog onder tal van andere stads-evenementen.  
Je merkt het, Wim zit niet graag stil. Maar gelukkig kon Jeuk hem toch even strikken voor een interview.

Wim groeide op in het kleine maar drukke Vichte. Hij liep eerst college in Waregem, maar op 16 jarige leeftijd kwamen de eerste artistieke kriebels en koos hij voor Beeldende Kunsten hier in het VTI te Kortrijk. Eenmaal 18 jaar trok hij verder naar Gent. St Lucas en KASK waren de volgende haltes.
Na de studies was Gent, zoals velen, zijn tijdelijke thuisstad geworden. Hij bleef er ook een 15tal jaar wonen.

The Talk of the Town
“Tijdens mijn jeugd, had ik niet echt een grote band met Kortrijk.  Ik was toen vrij gesloten en voelde me niet echt op mijn plaats.  Daar kwam heel wat verandering in toen ik in Gent ging studeren.  Daar ging de wereld pas echt voor mij open en was er plots ruimte voor ‘ongedwongen creativiteit!’
Ik ontdekte er mijn passie voor muziek en begon op verschillende plaatsen als DJ te draaien.  Wat direct nieuwe vrienden en interessante contacten als gevolg gaf.
Ik woonde er ook in verschillende volkbuurten, hierdoor kreeg ik al rap toegang tot allerlei muziekstijlen.  Door deze multiculturele vibe was ik genoodzaakt om een open denken aan te nemen. Dat heeft me later alleen maar voordelen opgeleverd.  Ik leerde er sociaal zijn en lef hebben om bij te leren op alle vlakken.  Het was simpel; kwam je niet uit je kot, dan beperkte je onmiddellijk jezelf en je mogelijkheden.  Het was ook de tijd dat “the talk on the street” heel erg belangrijk was.  Op straat en bij de buren leerde ik nieuwe leuke plaatjes kennen.  De hoogdagen voor het SOCIALE aspect in de muziek.  

Bediening op het net.
Jeuk: Iets wat natuurlijk sterk geminderd is tijden van  myspace, youtube, vimeo...
“Inderdaad.  Ik leerde sociaal zijn omdat ik wou bijleren op het vlak van muziek.  Nu liggen de kaarten natuurlijk helemaal anders door de opkomst van het internet.  Ik zie de jeugd vaak als een bedieningsgeneratie.  Ze zitten veel te vaak stil achter hun pc om op het net te surfen.  Het gaat ook allemaal heel erg vlug en gemakkelijk.  Te pas en te onpas krijgen ze nieuwe vriendschappen voorgeschoteld en de nieuwe muziekgenres en -groepen zitten te schreeuwen om een muisklik.  Niet dat ik de internetgeneratie volledig wil afbreken want voor mij zijn er ook heel  zaken gemakkelijker geworden.  Maar veel te vaak zie ik deze lijn ook doorgetrokken naar het echte leven.  Alles moet vlug en “easy” gaan waardoor er veel diepgang en inhoud tussen mensen verloren gaat.  
In Gent leerde ik echt mijn oogkleppen afnemen.  Muziek zorgde dat ik met diverse personen leerde omgaan, verdraagzaam werd en gelijkgestemden rond me kreeg.   
Als ik een gouden raad aan de Kortrijkse jeugd mag meegeven dan is het wel het volgende: Kom uit je kot, kom op straat, laat je stem horen en durf te dromen en onderneem actie!  Geloof niet dat je geluk zomaar in je handen zal vallen!

De G in Groot.
Jeuk: Je hebt dus een tijd in Gent gewoond.  Sommige jongeren houden Kortrijk dan vaak voor bekeken.  Hoe ervaar je het om terug in Kortrijk te wonen.
Mijn hart heb ik deels in Gent verloren, maar Kortrijk is en blijft mijn geboortestad.
Kortrijk heeft natuurlijk wel wat te bieden al kost het soms nog wat moeite om een open koers te varen. Ik ondervind dat de stad soms nog vele kansen laat liggen.
Het is een stad met twee snelheden aan het worden waarbij men vooral investeert in dure gebouwen en infrastructuur.  Ook op cultureel vlak zie ik de lijn doorgetrokken en pompt men veel centen in activiteiten waarmee men kan uitpakken.  
Prestige blijkt hier nog altijd een belangrijk punt. Jammer, want tijdelijk succes kost geld en is nutteloos op de lange termijn.  Waarom durf men niet meer te gaan investeren in de snel groeiende lokale culturele scene.  Succes op lange termijn gegarandeerd!
Gent is hier anders in, daar pikt men in op de vibes die in de stad rondcirkelen.  Er is veel creativiteit en een leuke sfeer die je daar bijna “fysiek” kunt aanvoelen als je er rondwandelt.
Creatievelingen krijgen daar ook effectief een kans.  Ze worden er ondersteund als ze een event willen opzetten.  Kijk maar naar het ontstaan en succes van de Gentse feesten.  

Hier in Kortrijk heb ik de indruk dat de weg tot het verdelen van de taart een stuk moeilijker is.  Je staat vaak met je idee voor een muur.  Dit voedt heel wat ontevredenheid bij verschillende personen en organisaties. Velen hebben het gevoel dat ze zich in Kortrijk niet kunnen ontplooien.  
Wat natuurlijk erg jammer is.  Investeren in de mensen zorgt voor een goede sfeer in je stad.

De C van iedereen
Jeuk:Dat is ook iets wat je wilt bereiken in Cinepalace?
Inderdaad.  In de Cinepalace is iedereen welkom.  
Velen zien ons ook als de verborgen schat van Kortrijk.  Onze locatie is uniek, het karakter van het gebouw biedt ons heel veel mogelijkheden.  Ons doel is om mensen samen te brengen, samen leuke ideeën creëren, leuke evenementen aan te bieden.  
Iedereen die een creatieve kronkel in zijn hoofd heeft kan mij ons binnenstappen en dan helpen we die mensen verder op weg.  Zo hebben we ondertussen onze veggie kookavonden, wekelijkse optredens, vergaderingen, spelletjesavonden, tentoonstellingen van (vooral) lokaal talent.   
We vullen we een belangrijke sociale niche in de stad in.
Je kan ons het beste omschrijven als een bonkend hartje kleur tussen het vele grijze beton.

The vibes of K-Town
Jeuk:Ten laatste welke gouden raad op het vlak van jeugdbeleid  zou jij je willen meegeven aan het Kortrijkse bestuur?
Ik heb de indruk dat Stad Kortrijk niet altijd mee is met de actuele dynamieken in de stad.  Het beleid heeft niet altijd de vinger aan de pols.  Ik zou graag zien dat men meer gaat investeren in de straathoekwerking, integratiebeleid, jongeren en kleine ‘volkse’ sociale culturele projecten.  Stad Kortrijk moet meer gaan luisteren naar de “talk of the town” en gaan bouwen aan een goede“vibe” in de stad.  De mensen meer SAMEN laten brengen door middel van low-fi culturele manifestaties.  Geluk kun je niet vinden in de materiële zaken.  Het geluk vind je terug in de warmte van de mensen.  Werk je hieraan,  dan beziel je de mensen, en creëer je de juiste vibes in je onze thuisstad. 


interview door : Nathalie Deschacht


Something wicked my way comes .

Kwatongen beweren dat de politiekers al bezig zijn met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ik denk dat die kwatongen te lang aan winterslaap doen, want ik weet het ondertussen wel zeker. Maar ik vind niet dat we
daar rouwig om moeten zijn. In tegendeel, dat kan wel eens heel interessant worden.

De openingszet in de race naar de stem kan immers wel tellen. Van de zittende coalitie kregen we kort geleden allemaal 50% opslag op de werkingsmiddelen van onze verenigingen. Top that motherfuckers! Ofte, om het wat beschaafder te stellen, degene die wil dat ik ook effectief voor hem of haar stem zal met heel wat over de
brug moeten komen.
Niet rechtstreeks op mijn bankrekening natuurlijk, dat mag niet van de kieswet, maar ik kan wel enkele leuke alternatieven verzinnen.
Gratis bier op alle fuiven, taxivervoer naar school, massages in het stemhokje, een oproepbrief in de vorm van een iphone met stemapp... laat maar komen die handel.
Samenvallende verkiezingen? Zot!
door : Jelle

Mensen uit Kortrijk - korte voorstelling - Sofie Strobbe

Wie ben jij?
Sofie Strobbe, 25 jaar, woonachtig te Kortrijk en niet gehuwd.
Functie: jeugdwerkondersteuner waaronder ondersteuning van de jeugdraad, het organiseren van kadervorming en ondersteuning van het jeugdwerk in de regio Marke & Don Bosco. Een mobiele speelpleinwerking opzetten is mijn andere taak.

Wat is jouw allergrootste passie?
Avontuur: Ver reizen en andere culturen ontdekken.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez

Welke karaktereigenschap bezit de m/v van je dromen zeker niet?
De man van mijn nachtmerries is egoïstisch, saai, snobistisch en blijft liever thuis.

Eet je graag augurken?
Ja maar geen overvloed

Welke film had je liever nooit gezien?
Bridget Jones Diary 1 en 2

Wat is je favoriete plekje in Kortrijk?
De kade van de Leie, aan de achterkant van de pleinscholen.
 
Aan welke zonde durf je je wel eens schuldig te maken?
Bourgondische feestmalen

Wat wil je zeker nog eens doen in je leven?
De wereld rondzeilen met mijn lief, de hoogste berg beklimmen van Afrika, chinees gaan eten in Japan, Orka’s gaan spotten in Argentinië, een triatlon meedoen in Hawaï en een openluchtfestival met camping organiseren in Kortrijk.  

dinsdag 8 februari 2011

Ridders, verenigt u…. een interview aan de ronde tafel

Naam Ridderorde: KSA Adelaars
Naam Hofheer: Jorn Vandenborre (hoofdleider)
Ligging van de burcht
: Beekstraat 65 Kortrijk
Trekken ten strijde sinds
: Ongeveer 1930
Toegelaten schildknapen: Vanaf 6 jaar
Aantal jonkvrouwen en ridders: Ongeveer 120

Grootste/tofste toernooi

Jeuk:” Wat is volgens jou de grootste activiteit of gebeurtenis doorheen het jaar van jullie
werking? “

Jorn: “Dat is zonder twijfel onze jaarlijkse pannenkoekenbak! Onze 6de editie was zo’n 3maand terug. Het is een weekend waarin we op vrijdagmiddag starten en pas zondagavond stoppen met
pannenkoeken bakken. Wij proberen ieder jaar maar liefst 1000 kilo te bakken en te verkopen.
Het is een weekend waarbij we met de ksa-leiders, ksa-leden, ouders en sympathisanten 24u/24u
constant bezig zijn met deeg maken, bakken op 5 bakplaten, afkoelen, verpakken, en verkopen.
Zelfs onze jongste leden trekken dan met hun leiding de straat op om de pannenkoeken te verkopen.
Maar naast bakken en werken, vergeten wij uiteraard niet om er de leute in te houden en terwijl we bakken een stevig feestje te bouwen…
2 jaar geleden kwamen we op Studio Brussel omdat we toen voor de eerste keer de kaap van 1 ton pannenkoeken overschreden hadden! Echt elk jaar een super weekend! “



De Strafste straf

Jeuk: “Stoute kinderen moeten van de sint in de zak, maar wat was bij jullie de strafste straf voor
ondeugende sloebers? “

Jorn: “We houden het meestal wel wat ludiek, zoals onze ‘Expeditie Robinson. Indien er enkele snoodaards op kamp al eens een stoot durven uithalen, dan zijn wij met de leiders niet bang om eens wat scènes na te doen uit expeditie Robinson. Dan m

aken we terrein na met allerlei proeven, en die moeten ze dan doorstaan. Wie het langst op zijn tanden bijt krijgt de eer, maar aan een frisse duik in het ijskoude water moeten ze allemaal geloven.”

Een sterk verhaal


Jeuk: “In Juni gaan we op zoek naar de winnaar van ‘Het strafste verhaal’. Hebben jullie een straf verhaal
waarmee je de lezers kan overtuigen om jullie als winnaar aan te duiden? “

Jorn: “Het laatste kamp hebben we er met onze leidersgroep voor gezorgd dat een bende vandalen werden opgepakt. Na de activiteiten van die dag genoten de leiders ’s avonds nog van een drankje in de leiderstent toen men plots lawaai hoorde uit het gebouw waar de kinderen sliepen, de leiders die er toen de wacht hielden kwamen ons melden dat er mensen rond het gebouw aan het rondsluipen waren.

Al snel schoot iedereen in actie, belden we de politie en besloten we de vandalen weg te jagen van rond de slaapplaats van de kinderen. Enkele leiders hebben de onbekenden achtervolgt  om hen niet uit het oog te verliezen. Na een uur of 2 achtervolgen konden we ze lokaliseren in een kippenhok bij een alleenstaand huis. We contacteerden opnieuw de politie die even later 3 personen arresteerde.
De dag nadien kwamen mensen uit de buurt onze leidersploeg bedanken, naar het schijnt had de
buurt al een lange tijd last van de onrustmakers…”

Wat vinden jullie van Kortrijk?

Jeuk: “Wat vinden Jullie van Kortrijk?”

Jorn: “Best wel leuk,er zijn veel leuke plaatsen om te ravotten en spelen met de leden…
Er zijn parken, pleinen en rustige buurten waar we vaak een activiteit doen. Voor onze werking hebben we een bereikbare ligging dus wij hebben zeker geen klachten. “


vrijdag 7 januari 2011

Cartoon

Wist je datjes

  • De Sint maakte op 13 november zijn blijde intrede in Kortrijk. Op zaterdag 4
    december was de meest kindvriendelijke bisschop ter wereld trouwens te gast op onze
    AV.
  • Maar Sinterklaas is niet de enige wereldster die dezer dagen in onze stad vertoeft. Op
    24 november trad/treed zangeres M.I.A, onder andere bekend van het nummer paper
    planes, op in de kreun.
  • Over muziek gesproken: De Kortrijkse topacts Goose en Ozark Henry brachten
    onlangs een nieuwe plaat uit. Balthazar toert intussen succesvol door Belgie en
    Nederland.
  • Toen Stefaan De Clerck gevraagd werd wat volgens hem de mooiste plaats in Kortrijk
    is wist hij geen beter antwoord te verzinnen dan ‘het openluchtzwembad’.
  • Het gaat nog steeds goed met het voetbal in Kortrijk. KVK is halverwege het seizoen
    nog steeds in de running om in de top 6 te eindigen. KSV is in derde provinciale C aan
    een minder goed seizoen bezig en staat voorlopig 14de.
  • Op de eurodogshow werd voor het eerst de verkiezing van de superwoef
    georganiseerd. Winnaar was de 13 jarige dove bastaardhond Tom. In de jury zaten
    onder meer Margritte Hermans en Phedra Hoste. De aangekondigde Herman
    Brusselmans stuurde zijn eh… kat naar de hondenshow.
  • Omdat het belangrijk is van tijd tot tijd stil te staan bij de vragen d’ou venons-nous,
    que sommes-nous? Ou allons-nous?: De naam Kortrijk is afgeleid van het Latijnse
    Cortoriacum wat zoveel betekent als nederzetting gelegen aan de bocht van de rivier.
  • 51 sterren tatoeëerder Rouslan Toumaniatz gaat samenwerken met zijn Waregemse
    collega Paco. Deze laatste vakman verwierf bekendheid met ondermeer een
    roofoverval. Op die mannier hopen de twee hun klantenbestand uit de breiden.

Waar is Wally?

Als je niet weet waar deze titel op doelt, raad ik je ten zeerste een bezoek aan de stadsbibliotheek aan, afdeling 0-6 jarigen. Ik kan u garanderen dat er een nieuwe wereld voor je zal open gaan.
Maar hoezeer ik die parels van de literatuur ook waardeer, de boeken zijn niet hetgeen waar ik het over wil hebben. Ik wil mijn verhaal opbouwen door te beginnen met een anekdote. Enkele weken geleden kwam een collega bij me langs, we namen samen de trein vanuit Gent naar Kortrijk na het werk en met de nodige trots troonde ik de goede man mee doorheen onze stad. Ik verwachte applaus, verbazing, bewondering, jaloezie zelfs. Helaas, midden in de lange steenstraat vraagt hij me, wel degelijk verbaasd, maar niet op de manier die ik had verwacht, ‘Is het hier altijd zo leeg? Waar is iedereen?’ Prompt heb ik hem dan ook geëxcommuniceerd en verbannen naar zijn van Japanners verstikte Brugse heimat. Helaas voor mijn patriottistische zieltje gebeurde exact hetzelfde met een andere collega.
Op die manier gedwongen om de kop uit de grond te trekken en eens echt te kijken kom ik tot de volgende vaststelling: Op het Overbekeplein houdt 1 dapper terrasje stand in de volslagen leegte, op de Grote Kring lijkt het frietkot een bunker op een plat gebombardeerd stuk stad, 2 terrassen lijken grassprieten op een weide op de Veemarkt, het Vandaeleplein is het mooiste plein van de stad maar bestaat alleen uit kale kasseien. Om nog maar te zwijgen van de Broelkaai, Dolfijnkaai, Houtmarkt, Groeningelaan die auto vlaktes zijn. Maar nergens mensen. Nergens terrassen, nergens spelende kinderen, nergens cursus en fluorstift hanterende studenten, nergens jongeren die ongegeneerd elkaar aan het opvrijen zijn.

Waar is Wally verdorie?

Het antwoord is misschien eenvoudiger dan het lijkt: niet hier! Want in de stad wonen, dat mag Wally niet, de vuile belhamel! De onzalige hangjongere, de crimineel in spee, de drugsverslaafde hippie, de lawaaierige armoezaaier. Neen, in de stad mogen alleen mooie, nette, rustige mensen wonen die liefst thuis blijven na kantooruren.